Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Àrea de ficció de la biblioteca de l'Escola Mediterrània

Assessorament a les biblioteques escolars de Sant Adrià de Besòs (Curs 2007-2008)

Durant el curs 2007-08, des del CRP i la Regidoria d’Educació del municipi em van encarregar l’assessorament de les escoles Mediterrània i Catalunya perquè poguessin impulsar amb força els projectes de biblioteca escolar respectius.

Van ser moltes les hores dedicades a l’esporga, a la reorganització dels materials, al disseny de l’espai, a l’etiquetatge…, però sobretot moltes hores al costat de l’Àngels i la Montse.

La feina va quedar aturada per la meva marxa al Nascuts per Llegir, però va ser una feina bonica que em va ensenyar moltes coses i que, a l’hora d’emprendre el projecte Bdpuntedu vaig prendre consciència de la quantitat de coses que em va aportar.

Aquesta va ser una de les meves primeres feines com a bibliotecària i com que era molt nova en la professió em va obligar a espavilar-me, a crear recursos i anar trobant el meu propi mètode per poder ajudar les biblioteques escolars.

Una de les coses que vaig descobrir aquí, per exemple, va ser la infrautilització del potencial pedagògic de les comissions de biblioteca, en la qual sovint tenim la sort de comptar amb mestres de diversos nivells, però que, d’altra banda, a vegades només es dediquen a folrar llibres o a etiquetar-los. També em vaig trobar amb les dificultats de trobar un equilibri entre l’organització alfabètica i els centres d’interès, de subdividir la ficció dels més petits, de convèncer de la importància relativa que té la catalogació en una escola petita, dels nivells d’interès diversos entre els claustres i els equips en relació amb la importància de la biblioteca, etc.

Cada decisió vinculada a qualsevol d’aquestes qüestions, petites i si es vol de poca importància, em demanava moltes hores de reflexió, lectures, formació, comprensió del context i una mica de sentit comú, però em suposava també un gran aprenentatge.

L’experiència, doncs, va ser intensa però molt gratificant i ara, mirada amb perspectiva, no hi ha cap dubte que em va aportar més del que jo devia donar. 

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Mapa conceptual.

  Fent projecte, al Col·legi Sant Miquel (2012-13)

  03 . 01 . 2013
  És necessària una biblioteca escolar al segle XXI? Com podria ser? Per on comencem? A qui i què necessitem? Qui ens pot orientar i on podem trobar informació d’utilitat? Què és el més important? Des del Col·legi Sant Miquel de Barcelona tenien clar que volien impulsar la seva biblioteca escolar, però inicialment hi havia molts dubtes, […]
 • Projectes realitzats

  Atles, enciclopèdia i base de dades

  La competència informacional a l’escola (2012-13)

  03 . 01 . 2013
  Al llarg del curs 2012-13, en el marc del projecte Bdpuntedu, vaig tenir l’oportunitat de compartir amb els claustres de les escoles Pla de Dalt d’Olot i Lluís Castells de Riudaura 12 sessions de 2 hores dedicades a descobrir què és la competència informacional i com es pot treballar a l’escola. El curs tenia com […]
 • Projectes realitzats

  Logotip del projecte Bdpuntedu

  Bdpuntedu (10/2011-06/2013)

  02 . 01 . 2013
  El Bdpuntedu és un projecte d’impuls de les biblioteques escolars a través de la intervenció esporàdica d’un bibliotecari professional. El projecte va ser impulsat pel Departament d’Ensenyament el curs 2010-11 i va tenir dues edicions, que es van allargar fins al juny del 2013 i que va gestionar el COBDC. Durant la segona edició, vaig tenir […]

Deixa-hi el teu comentari