Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Grup de participants a la Jornada en blanc i negre.

1es Jornades de Laboratoris de Lectura (07/2012)

El mes de juliol de 2012 es van celebrar de manera gairebé clandestina les primeres Jornades de Laboratoris de Lectura; va ser a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers (BRU).

Des de la BRU, amb Anna Mas i Glòria Gorchs al capdavant, feia temps que s’oferia un model d’activitats que uneix foment de la lectura i creativitat, i que van anomenar “laboratoris de lletres i imatges”.

Amb elles i Nati Calvo (amb qui també havíem començat una experiència similar a la Biblioteca de Montbau de Barcelona) vam treballar per organitzar una trobada informal en què tots aquells professionals interessats en el model d’activitat que suposen els Laboratoris, poguessin venir-hi a aportar i recollir experiències.

Estàvem assabentades que hi havia altres professionals que des de les seves biblioteques havien dut a terme experiències similars i ens va semblar que trobar-nos i presentar-nos allò que estàvem fent ens podia ajudar a reflexionar sobre la pràctica i dotar de contingut i solidesa allò que havíem anat iniciant d’una manera gairebé intuïtiva.

Com que no sabíem exactament què passaria ni teníem gaire clar on ens portarien, vam decidir convidar-hi un grup reduït de persones.

La jornada va suposar la presentació de les diverses experiències, la realització in situ d’un laboratori (Zoolopoètica), que vaig preparar amb molt de gust, l’avaluació per part dels participants en el Laboratori, i un debat final en el qual vam intentar plantejar preguntes i possibles respostes al voltant dels àmbits de l’espai, el paper del conductor, la metodologia, la filosofia, etc.

Es pot trobar un resum de tot plegat i els materials presentats al wiki del grup de treball de biblioteques infantils Bib. Botó del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya.

També podeu consultar el reportatge fotogràfic que en va fer la Sílvia Fernández.

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Portada del fulletó de les Jornades.

  2es Jornades de Laboratoris de Lectura (07/2013)

  03 . 01 . 2013
  Feia només un any que s’havia celebrat la primera edició d’aquestes Jornades de Laboratoris de Lectura, dutes a terme gairebé de manera clandestina. En aquesta ocasió, però, la Jornada va prendre volada en obrir-se a més públic i incorporant al programa convidats de prestigi. Les accions i l’ànima de Glòria Gorchs, present en totes les […]
 • Projectes realitzats

  Un grup d'infants i adults escolten a la Creativitatta abans d'entrar a la sala dels Laboratoris de lectura.

  Els Laboratoris de lectura de la Creativitatta (2012-)

  02 . 01 . 2013
  He estat temps treballant de narradora i de bibliotecària alhora. En tot moment, però, sentia que faltava  alguna proposta complementària que, mantenint la narració en el seu si, fos capaç d’aconseguir més activitat després de l’activitat, implicar i formar les famílies, crear una relació de confiança entre la biblioteca i els usuaris, etc. A banda […]

Deixa-hi el teu comentari