Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Lletres vermelles amb potes, sobre fons taronja

Nascuts per Llegir (08/2008-05/2011)

Nascuts per Llegir (NPL) és un programa que promou el gust per la lectura entre els infants de 0 a 3 anys, tot creant experiències emotives i positives vinculades al llibre i convertint-lo en una eina de comunicació entre pares i fills.

Per aconseguir-ho, hi implica les famílies, els bibliotecaris i els professionals de la salut dels centres d’atenció primària, i els facilita pautes, materials i activitats que els orientin en el paper de mediadors.

Des del setembre del 2008 fins al maig del 2011 vaig tenir la sort de coordinar aquest projecte magnífic i de vital importància en la meva trajectòria professional.

Durant el temps que vaig ser-ne coordinadora, vaig estimar aquest projecte com si fos un fill, li vaig dedicar molt de temps i tot el convenciment i la passió que hi havia dins meu. Ell (el projecte) em va donar bona part de tot el que sé, una experiència d’un valor incalculable i el tracte amb gent fantàstica que amb discreció, des de les entitats, les consultes, les biblioteques i els ajuntaments treballen amb professionalitat i confiança per fer el món una mica millor.

 Vaig estimar aquest projecte com si fos un fill, li vaig dedicar molt de temps i tot el convenciment i la passió que hi havia dins meu. Ell (el projecte) em va donar bona part de tot el que sé

La pèrdua d’una bona part de finançament el 2011 va provocar una aturada sobtada del programa, que tot i que ha continuat funcionant com ha pogut a molts municipis, es va quedar sense oficina tècnica de coordinació i, per tant, sense avaluació, comunicació ni acompanyament per als municipis i les famílies.

Aquest va ser un moment dur per a tots aquells que l’hem estimat, i per a mi, que després de tres anys de feina intensa veia com havia d’abandonar un programa sense poder-lo traspassar a ningú que hi donés continuïtat.

Malgrat tot això, estic convençuda que el projecte va valer la pena perquè ha facilitat l’evolució de les formes de concebre la primera infància i ha fet aportacions importants en tot allò que té a veure amb la lectura en les primeres edats. I si el projecte no pot ressorgir tal com s’havia concebut, tinc la certesa que ja viu a través de projectes nous inspirats en la feina feta.

Particularment voldria mostrar el meu agraïment a:

 • El grup Bib Botó de Biblioteques Infantils i Juvenils del COBDC, com també a la Junta del COBDC d’aleshores, i molt especialment a Glòria Gorchs i Nati Calvo. Tots ells van creure possible transformar la notícia que havien conegut del projecte italià Natti per leggere en una realitat a Catalunya i van buscar aliats per fer-lo possible.
 • Les entitats promotores i concretament als seus representants al comitè del projecte:
  • Elisenda Trias (Societat Catalana de Pediatria)
  • Isabel Serrano (Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica)
  • Margarida Mateu (Consell Català del Llibre per a Infants i Joves)
  • Marta Vilagut (Consell Català del Llibre per a Infants i Joves)
  • Reina Duarte (Consell Català del Llibre per a Infants i Joves)
  • Marta Xivillé (Associació Catalana de Llevadores)
  • Montserrat Guitart (Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica)
  • Vanessa Bueno ( Associació Catalana de Llevadores)
 • El COBDC, l’entitat gestora del projecte que va confiar en mi i que em va donar suport i em va ajudar sempre, i concretament Begoña Aguilera, Núria Castells, Sílvia Blanch, Cristina Pérez i Patrícia Russo, per ser les millors companyes de feina del món.
 • Maria de Vallibana, que em va fer el millor traspàs que mai ningú m’ha fet d’un projecte, i les altres coordinadores que han fet gran aquest projecte, com són Meritxell Trullà o Imma Espuñes.
 • Els professionals de tots els municipis, tant dels CAP com de les biblioteques, que em van ajudar a impulsar el projecte sense perdre de vista la realitat diària i que van confiar en propostes que els abocava sabent que em podia equivocar.
 • Tots els professionals (narradors/es, il·lustradors/es, dissenyadors/es, etc.) que van col·laborar en el projecte.
 • Les famílies que amb els seus missatges i subscripcions al butlletí, amb les seves visites a les biblioteques, l’assistència a les activitats i les estones de lectura compartida amb els seus fills donaven sentit a totes les hores invertides en el projecte.

I encara a un llarg etcètera on caben tots aquells que ara em deixo, per contribuir a l’enorme regal que per a mi ha estat aquest projecte que sempre portaré al cor.

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Els tres protagonistes del protal de les biblioteques de la Diputació de Barcelona Gènius apareixen al mig d'una platja

  Espai per a Mares i Pares al Gènius (09/2011-03/2012)

  02 . 01 . 2013
  El Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona va estrenar el maig de 2012 el nou portal infantil de la Xarxa de Biblioteques Municipals que gestiona. El Gènius (http://genius.diba.cat/) s’adreça a la població infantil entre 6 i 12 anys, i també inclou un espai per a dues comunitats més, la de mares i pares […]
 • Projectes realitzats

  Famílies amb nadons llegint al mirador del CCCB, presidit per un gran ós

  Món llibre (2010-)

  02 . 01 . 2013
  La festa de la lectura per a nens i nenes que organitza l’Ajuntament de Barcelona des de l’any 2004 ja és un clàssic de les setmanes prèvies a Sant Jordi. Durant dos dies, els espais del CCCB i el MACBA són inundats pels llibres i un munt d’activitats. Milers de famílies s’hi acosten amb set […]
 • Projectes realitzats

  Portada del número 1 de la revista Piu-Piu

  Reflexions sobre la lectura a la revista Piu-Piu (2010-)

  02 . 01 . 2013
  Piu-Piu és la primera revista en català per a infants de 0 a 5 anys.  El meu repte és oferir a les famílies recomanacions per gaudir de la lectura amb els seus fills, vinculades al tema protagonista de cada número. Recordo que estava coordinant el Nascuts per Llegir quan em vaig veure per primera vegada amb […]

Deixa-hi el teu comentari