Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Classificadors de voluntaris del programa.

Formació per al programa Voluntariat Educatiu per a la Lectura, de l’IMEB (2012-)

El curs 2012-13 es va dur a terme al barri de l’Eixample la prova pilot d’aquest programa que s’ha anat estenent progressivament a altres zones de la ciutat.

La implicació social és, com en el LECXIT, la clau per facilitar als infants l’adquisició de la competència lectora i el gust per llegir.

Els dos programes comparteixen objectius, una mentoria 1×1 a partir de voluntaris, sessions col·lectives de tant en tant, i sessions de treball per a voluntaris, mestres i famílies. Totes aquests coincidències, però, no són fruit de l’atzar.

L’acompanyament i les experiències lectores proporcionades per aquests tres agents són importantíssimes per a la formació de lectors competents i plaents, i programes com aquests, una opció magnífica per teixir una estratègia coordinada.

Les sessions que jo he tingut la sort de compartir amb famílies, voluntaris, equips docents i membres del programa van tenir lloc a l’Espai Lola Anglada, l’antiga biblioteca infantil de la zona al capdavant de la qual havia tingut professionals de referència, com Yolanda Martí, i que jo havia pogut conèixer com a narradora i coordinadora del programa Nascuts per Llegir.

L’essència, allò que va unir totes les sessions i que pretén donar coherència a les estratègies usades per tots i cadascun dels agents, és la reflexió sobre la importància de la intensitat i el caràcter de les emocions que els infants senten quan es troben amb la lectura.

Amb l’experiència d’aquest any a l’esquena i de cara a noves edicions, crec que és bo polir alguns plantejaments per tal d’atendre millor la diversitat d’assistents, ampliar els espais de debat, sense por que ens ocupin el temps, i mantenir la passió amb què les vam viure tots els que les vam compartir.

 

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Dues persones intercanvien preguntes i respostes sobre la seva experiència com a lectors

  Formació de famílies i voluntaris del programa LECXIT (10/2011-)

  02 . 01 . 2013
  La col·laboració en el programa LECXIT (Lectura per a l’èxit educatiu) de la Fundació Jaume Bofill és per a mi tot un honor. La vinculació amb el projecte es va iniciar el curs 2011-12 amb unes sessions de reflexió amb les famílies dels infants que participaven al programa. A partir del curs 2012-13, a aquestes sessions s’hi […]
 • Cursos i xerrades

  Mare i fill llegint

  Et regalo la lectura [Xerrada]

  03 . 01 . 2013
  Aquesta xerrada d’una hora i mitja està pensada per a famílies d’infants de 3 a 12 anys i es planteja com un espai per compartir reflexions i propostes que ajudin pares i fills a aprofitar les oportunitats que ofereixen la vivència i l’aprenentatge de la lectura. Socialment, la lectura està ben vista i es considera […]
 • Projectes realitzats

  Àrea infantil i juvenil de la biblioteca escolar

  Curs: Quan la biblioteca escolar batega… (2012-13)

  02 . 01 . 2013
  Què és tot allò que pot passar quan una biblioteca escolar batega? Aquesta és la pregunta que pauta la reflexió sobre el potencial immens d’una biblioteca en un centre educatiu. Les dues sessions d’una hora i mitja cadascuna que componen aquesta formació estan pensades per a claustres d’escoles que vulguin impulsar el projecte de biblioteca […]

Deixa-hi el teu comentari