Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Els tres protagonistes del protal de les biblioteques de la Diputació de Barcelona Gènius apareixen al mig d'una platja

Espai per a Mares i Pares al Gènius (09/2011-03/2012)

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona va estrenar el maig de 2012 el nou portal infantil de la Xarxa de Biblioteques Municipals que gestiona.

El Gènius (http://genius.diba.cat/) s’adreça a la població infantil entre 6 i 12 anys, i també inclou un espai per a dues comunitats més, la de mares i pares i la d’escoles. Ofereix informació i serveis; espais de participació per als usuaris, accés a tràmits bibliotecaris en línia, i un espai personal on els nens i nenes poden organitzar-se i personalitzar els continguts del portal que els interessen.

Un any i mig abans de la presentació, la Diputació va encarregar-me treballar en la secció per a pares i mares del portal. Concretament vaig enacrregar-me de:

 • La conceptualització de l’espai virtual, que va demanar definir les seccions, els continguts que tindrien i l’organització. Encara que finalment el resultat quedés limitat per l’estructura pròpia del portal globalment i l’eina de base que el gestiona, va ser una feina molt interessant.
 • La selecció de recursos web de referència: com que el volum de recursos era molt gran, vaig tenir la sort de disposar de la col·laboració d’una de les bibliotecàries més eficients que conec, Marta Torrents.
 • La tria inicial de recomanacions literàries, que consistia en 15 recomanacions per a infants de 0 a 3 anys, 15 recomanacions per a infants de 3 a 6 anys i 15 recomanacions per a pares i mares.
 • La selecció de guies de lectura interessants elaborades pels municipis i disponibles en l’anterior portal infantil Chilias.

D’altra banda, el projecte va suposar l’establiment de criteris per a la selecció de recursos i la definició de categories que no entressin en conflicte amb les de la biblioteca virtual.

En una segona fase i amb la col·laboració de la bibliotecària especialista en literatura juvenil Marta Martí, vam desenvolupar una bibliografia per a la secció d’escoles que recollia obres de ficció per a l’ESO lligades a les diverses àrees del currículum. 

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Grup de 10 infants asseguts amb els seus boscos i follets de conte.

  Extraescolar de lectura en família (2012-13)

  03 . 01 . 2013
  No és habitual una extraescolar de lectura a les escoles, ni ho és que sigui una activitat a la qual s’apuntin pares, mares i fills per gaudir de forma compartida, ni tan sols el fet que sigui cada 15 dies. Tampoc no ho és fer hores del conte en una aula d’informàtica situada al soterrani […]
 • Projectes realitzats

  Famílies amb nadons llegint al mirador del CCCB, presidit per un gran ós

  Món llibre (2010-)

  02 . 01 . 2013
  La festa de la lectura per a nens i nenes que organitza l’Ajuntament de Barcelona des de l’any 2004 ja és un clàssic de les setmanes prèvies a Sant Jordi. Durant dos dies, els espais del CCCB i el MACBA són inundats pels llibres i un munt d’activitats. Milers de famílies s’hi acosten amb set […]
 • Projectes realitzats

  Portada del número 1 de la revista Piu-Piu

  Reflexions sobre la lectura a la revista Piu-Piu (2010-)

  02 . 01 . 2013
  Piu-Piu és la primera revista en català per a infants de 0 a 5 anys.  El meu repte és oferir a les famílies recomanacions per gaudir de la lectura amb els seus fills, vinculades al tema protagonista de cada número. Recordo que estava coordinant el Nascuts per Llegir quan em vaig veure per primera vegada amb […]

Deixa-hi el teu comentari