Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Un grup d'infants i adults escolten a la Creativitatta abans d'entrar a la sala dels Laboratoris de lectura.

Els Laboratoris de lectura de la Creativitatta (2012-)

He estat temps treballant de narradora i de bibliotecària alhora. En tot moment, però, sentia que faltava  alguna proposta complementària que, mantenint la narració en el seu si, fos capaç d’aconseguir més activitat després de l’activitat, implicar i formar les famílies, crear una relació de confiança entre la biblioteca i els usuaris, etc.

A banda d’introduir sempre estones de lectura compartida entre pares i fills a les hores del conte, d’integrar un fons seleccionat per a la biblioteca, de donar protagonisme al personal bibliotecari o canviar la disposició habitual dels assistents, vaig començar a provar modalitats d’activitat una mica diferents.

Eren propostes que restaven protagonisme al narrador/a a favor dels llibres i la participació de les famílies.

Les primeres sessions eren tan obertes que els usuaris de la Biblioteca Pilarín Bayés que van “patir” l’experiment no devien entendre gaire res. Em movia per intuïció i a força d’errors i encerts vaig anar acostant-me al que avui són els Laboratoris de lectura de la Creativitatta.

Ara bé, realment no va ser fins que vaig conèixer les sessions que feien a la Biblioteca Roca Umbert, anomenades Laboratoris de lletres i imatges, que vaig trobar el model que jo buscava a les palpentes.

Els laboratoris de lectura que, amb variacions, estem duent a terme ja diferents professionals a diverses biblioteques són espais de creació per a les famílies que conviden a experimentar al voltant de la lectura entesa en el sentit més ampli: llegir amb tots els sentits, la lectura d’imatges i sons, la creació literària com un joc, la imaginació poètica com a forma artística…

Els objectius són:

 • Promoure la lectura.
 • Fomentar la biblioteca com a espai de creació.
 • Acostar autors i obres especials de la literatura infantil a les famílies.
 • Crear una relació de confiança amb el personal de la biblioteca.

Per a cadascuna de les sessions s’escull un tema i una bibliografia i, després d’un període de documentació, es defineix la dinàmica concreta d’aquella sessió, el fil conductor, els materials necessaris i l’ambientació de l’espai.

Durant les sessions:

 • Expliquem contes i creem atmosferes suggeridores.
 • Mostrem àlbums il·lustrats i hi busquem complicitats i lligams entre si o amb altres obres artístiques.
 • Busquem fórmules diverses de presentar els llibres.
 • Projectem imatges que ampliïn mirades.
 • Involucrem els pares i mares en les activitats.
 • Convidem il·lustradors i autors, quan podem…

Totes les sessions:

 • Volen regalar als infants i a les seves famílies moments especials al costat dels llibres.
 • Pretenen donar a conèixer llibres especials o singulars.
 • Parteixen dels llibres i arriben als llibres. Aquest objectiu és sempre la font d’inspiració i el veritable protagonista de les sessions.
 • Inclouen sempre, com a part de l’activitat, una estona de lectura compartida entre els adults i els infants.
 • Se centra l’atenció en el procés, en el passeig que fem al voltant dels llibres, en l’experimentació i la vivència, i no tant en el producte, com passa en els tallers.
 • Es cuida la bellesa de la presentació.
 • Es busca un component de sorpresa.
 • El moderador/a inverteix un temps importantíssim a preparar una certa disposició d’esperit dels assistents.

Es poden veure totes les sessions que he elaborat fins ara a la secció Laboratoris.

Si esteu interessats a programar un Laboratori de lectura podeu consultar més informació a la pàgina Disseny i execució d’activitats de lectura, de la secció Serveis.

I també es pot accedir al lloc web dels laboratoris que fan a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers,  a l’entrada de les 1es Jornades de Laboratoris de Lectura  o a la de les 2es Jornades de Laboratoris de Lectura.

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Grup de participants a la Jornada en blanc i negre.

  1es Jornades de Laboratoris de Lectura (07/2012)

  03 . 01 . 2013
  El mes de juliol de 2012 es van celebrar de manera gairebé clandestina les primeres Jornades de Laboratoris de Lectura; va ser a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers (BRU). Des de la BRU, amb Anna Mas i Glòria Gorchs al capdavant, feia temps que s’oferia un model d’activitats que uneix foment de la lectura […]
 • Projectes realitzats

  Portada del fulletó de les Jornades.

  2es Jornades de Laboratoris de Lectura (07/2013)

  03 . 01 . 2013
  Feia només un any que s’havia celebrat la primera edició d’aquestes Jornades de Laboratoris de Lectura, dutes a terme gairebé de manera clandestina. En aquesta ocasió, però, la Jornada va prendre volada en obrir-se a més públic i incorporant al programa convidats de prestigi. Les accions i l’ànima de Glòria Gorchs, present en totes les […]
 • Projectes realitzats

  Grup de 10 infants asseguts amb els seus boscos i follets de conte.

  Extraescolar de lectura en família (2012-13)

  03 . 01 . 2013
  No és habitual una extraescolar de lectura a les escoles, ni ho és que sigui una activitat a la qual s’apuntin pares, mares i fills per gaudir de forma compartida, ni tan sols el fet que sigui cada 15 dies. Tampoc no ho és fer hores del conte en una aula d’informàtica situada al soterrani […]

Deixa-hi el teu comentari