Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Portada de l'eina: Bibliotecas escolares ¿entre interrogantes?

Bibliotecas escolares, ¿entre interrogantes? (04/2012)

Les autores d’aquesta eina magnífica d’autoavaluació per a biblioteques escolars (Inés Miret, Mònica Baró, Teresa Mañà i Imma Vellosillo) van demanar-me de preparar una formació sobre l’eina per a les biblioteques escolars d’Extremadura.

Des del programa de biblioteques escolars extremeny  s’havien assabentat de l’existència de l’eina en unes jornades i s’havien decidit a formar els responsables de les biblioteques escolars perquè poguessin iniciar algun itinerari de diagnòstic.

La idea em va semblar brillant. Als centres educatius hi ha poca cultura d’avaluació interna i quan s’engeguen processos d’aquest tipus a vegades s’entenen com a simples processos per justificar la feina feta.

Tal com està plantejada aquesta eina d’avaluació, però, aplicar-la permet:

 • Conèixer d’una manera objectiva, fiable i integrada la realitat de la nostra biblioteca escolar, les seves fortaleses i debilitats i aportar idees per enriquir allò que ofereix.
 • Reflexionar i analitzar el paper i el funcionament de la biblioteca escolar.
 • Treure a la llum resistències internes.
 • Iniciar un projecte d’innovació i formació.

La formació va tenir dues edicions: a Mérida i a Cáceres.

Per bé que espero que l’eina sigui útil per als professionals de totes dues ciutats, la veritat és que la formació va funcionar molt millor en la segona edició que en la primera. A Mérida, tot i treballar per reconduir el curs a mesura que avançava, el punt de partida no va ser l’adequat i va condicionar la resta. En la segona edició, en canvi, el resultat crec que va ser molt satisfactori.

De moment, la formació per a l’aplicació de l’eina no s’ha realitzat en cap altra comunitat autònoma, però sí que s’ha acompanyat alguns centres per aplicar-la.

Tot aquell que hi estigui interessat pot consultar-la en línia, tant en castellà  com en català.

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Logotip del projecte Bdpuntedu

  Bdpuntedu (10/2011-06/2013)

  02 . 01 . 2013
  El Bdpuntedu és un projecte d’impuls de les biblioteques escolars a través de la intervenció esporàdica d’un bibliotecari professional. El projecte va ser impulsat pel Departament d’Ensenyament el curs 2010-11 i va tenir dues edicions, que es van allargar fins al juny del 2013 i que va gestionar el COBDC. Durant la segona edició, vaig tenir […]
 • Projectes realitzats

  Àrea de ficció de la biblioteca de l'Escola Mediterrània

  Assessorament a les biblioteques escolars de Sant Adrià de Besòs (Curs 2007-2008)

  02 . 01 . 2013
  Durant el curs 2007-08, des del CRP i la Regidoria d’Educació del municipi em van encarregar l’assessorament de les escoles Mediterrània i Catalunya perquè poguessin impulsar amb força els projectes de biblioteca escolar respectius. Van ser moltes les hores dedicades a l’esporga, a la reorganització dels materials, al disseny de l’espai, a l’etiquetatge…, però sobretot […]
 • Projectes realitzats

  Àrea infantil i juvenil de la biblioteca escolar

  Curs: Quan la biblioteca escolar batega… (2012-13)

  02 . 01 . 2013
  Què és tot allò que pot passar quan una biblioteca escolar batega? Aquesta és la pregunta que pauta la reflexió sobre el potencial immens d’una biblioteca en un centre educatiu. Les dues sessions d’una hora i mitja cadascuna que componen aquesta formació estan pensades per a claustres d’escoles que vulguin impulsar el projecte de biblioteca […]

Deixa-hi el teu comentari