Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Logotip del projecte Bdpuntedu

Bdpuntedu (10/2011-06/2013)

El Bdpuntedu és un projecte d’impuls de les biblioteques escolars a través de la intervenció esporàdica d’un bibliotecari professional.

El projecte va ser impulsat pel Departament d’Ensenyament el curs 2010-11 i va tenir dues edicions, que es van allargar fins al juny del 2013 i que va gestionar el COBDC.

Durant la segona edició, vaig tenir l’oportunitat de coordinar-lo i tornar novament a l’àmbit de les biblioteques escolars en el qual treballava abans d’entrar al Nascuts per Llegir.

L’experiència va ser magnífica, però també dura, perquè implicava coordinar les intervencions professionals a 58 centres, i plena d’aprenentatge.

Novament, com ja em va passar amb el Nascuts, el programa m’ha permès conèixer gent molt diversa, escoles molt diferents, professionals magnífics i aprofundir molt en l’àmbit concret de les biblioteques escolars.

Els resultats crec que són molt positius:

-Vam aconseguir augmentar un 48,3% els centres intervinguts respecte del total de centres inclosos en la convocatòria, tot arribant al 87,88%.

-I amb una satisfacció altíssima dels centres, que van valorar l’assoliment dels objectius plantejats amb un 5 sobre 5 en un 69% dels casos i amb un 4 sobre 5 en un 20%.

-D’altra banda, un 99% va considerar que la feina feta seria de gran utilitat per al centre.

Aquestes dades, sumades al fet que un 75% dels centres va valorar, un cop finalitzades, com a molt adequades les intervencions proposades, i per al 25% restant com a adequades, són indicadors que posen de manifest el bon funcionament del projecte, que va tenir com a punts forts: la definició d’un model d’intervenció flexible i adaptable a les necessitats i realitats de cada centre, les sessions de formació per a claustres i el treball conjunt entre els docents i l’equip de bibliotecaris que van rendir al dos-cents per cent de les seves possibilitats.

I per acabar, un aclariment: les lletres Bd, que precedeixen puntedu, són les sigles de bibliotecaris-documentalistes. Per tant, el nom juga a incorporar al projecte puntedu del Departament la referència als professionals de la informació i la documentació. Ho sabíeu?

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Àrea infantil i juvenil de la biblioteca escolar

  Curs: Quan la biblioteca escolar batega… (2012-13)

  02 . 01 . 2013
  Què és tot allò que pot passar quan una biblioteca escolar batega? Aquesta és la pregunta que pauta la reflexió sobre el potencial immens d’una biblioteca en un centre educatiu. Les dues sessions d’una hora i mitja cadascuna que componen aquesta formació estan pensades per a claustres d’escoles que vulguin impulsar el projecte de biblioteca […]
 • Projectes realitzats

  Logotip de les Jornades. Sobre fons verd i amb un llibre volador.

  Organització de les 5es Jornades de Biblioteques Escolars (03/2013)

  03 . 01 . 2013
  Les 5es Jornades de Biblioteques escolars van celebrar-se els dies 5 i 6 de març de 2013, a la Facultat de Biblioteconomia de la Universitat de Barcelona. El COBDC, la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i el grup de recerca Bescolar van ser-ne les entitats organitzadores. En coordinació amb totes […]
 • Projectes realitzats

  Atles, enciclopèdia i base de dades

  La competència informacional a l’escola (2012-13)

  03 . 01 . 2013
  Al llarg del curs 2012-13, en el marc del projecte Bdpuntedu, vaig tenir l’oportunitat de compartir amb els claustres de les escoles Pla de Dalt d’Olot i Lluís Castells de Riudaura 12 sessions de 2 hores dedicades a descobrir què és la competència informacional i com es pot treballar a l’escola. El curs tenia com […]

Deixa-hi el teu comentari