Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques

Zoolopoètica

Descarrega la fitxa completa

Escultures que es fan i es desfan a trossos, poemes desmuntats i animals amagats en els verosos.

Aquests són alguns dels ingredients d’aquest Laboratori que proposa explorar la poesia de les bèsties i aproximar-nos a l’escultura a partir de la informació que ens donen els àlbums il·lustrats i els llibres de coneixements que les tenen com a protagonistes.

Apunt?

INTRODUCCIÓ:

En aquesta ocasió la missió tindrà a veure amb la construcció i reconstrucció d’animals poètics que s’han fet a trossos i esperen tornar a la vida.

Els assistents entren en un sala completament a les fosques i quan hi són tots la conductora recita el poema “Libro de poesia” de Juan Carlos Martín Ramos, publicat a Canciones y palabras de otro cantar.

A continuació es projecta la imatge de l’escultura de ferro de Pau Gargallo, mentre es fa sonar una caixeta de música. S’explica que l’aragonès Pau Gargallo, de Maella, un poble de parla catalana de la Franja de Ponent, va fer una ballarina amb cartró, la féu a trossos i la tornà a muntar. D’aquell resultat en va fer una còpia amb ferro que avui està exposada al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Uns anys després el poeta Ricard Bonmatí li va dedicar el poema ¿Qui desmunta la ballarina?.

La conductora recita el poema.

Continua explicant que quan tens el cos encarcarat la música pot desmuntar-te’l, igual que va fer l’escultor amb la seva figureta, i que la poesia pot desmuntar-nos el cap, a vegades rígid i adormit.

MUNTEM POEMES I LLEGIM BESTIARIS I LLIBRES D’ANIMALS: 

Feta aquesta introducció es projecta una imatge amb il·lustracions de diferents animals i s’entrega a cada grup una bosseta amb un poema d’un animal desmuntat.

S’explica que cada grup o unitat familiar haurà de muntar el poema, tal i com Gargallo va muntar la seva ballarina després d’haver-la fet a trossos.

Els poemes seleccionats seran tots d’animals, però no contindran mai el nom de l’animal al que fan referència.

Per tal que l’activitat pugui funcionar amb lectors de diferents nivells els poemes es poden desmuntar en unitat més grans o més petites:

Nivell avançat: s’entreguen els versos del poema desmuntats. Cal ordenar les paraules de cada vers i després ordenar els versos. (poemes d’una estrofa)

Nivell mig: s’entreguen els versos. Cal ordenar-los en 2 estrofes. (poemes de 2 estrofes).

Nivell inicial: s’entreguen les estrofes desmuntades i desordenades. Cal ordenar els versos de cada estrofa i després ordenar les estrofes. (poemes de 3 i 4 estrofes)

Abans que comencin, cal explicar també que un cop tinguin el poema construït hauran d’endevinar a quin dels animals il·lustrats que es projecten fa referència.

Per tal d’anar tots més o menys a una es donaran 15 minuts aproximadament per muntar el poema i després preguntarem en veu alta, per ordre i a cada grup a quin animal li sembla que fa referència.

A mida que els grups vagin endevinant l’animal que els correspon rebran el poemari on hi ha el poema original per tal que puguin comprovar si l’han muntant igual o diferent que el poeta.

A continuació es presentaran els llibres de cada animal que s’hagin seleccionat i es donarà 10 minuts als participants perquè puguin mirar-se’ls.

FEM D’ESCULTORS: ANIMALS DE CARTRÓ

La darrera part del taller consistirà en elaborar representacions de cartró de cadascun dels animals. La conductora els ensenyarà una ovella de cartró gegant i un petit gos de mostra. Donarà l’opció als que ho vulguin de mirar com és l’animal que els hi ha tocat als llibres que hagin estat mirant. Amb aquestes fonts d’inspiració, cartrons, pega i tisores, ho tindran tot per començar.

Un cop acabades es farà una petita exposició dels animals i els llibres i cada grup presentarà la seva obra llegint el poema del seu animal.

Els animals de cartró poden quedar a la biblioteca exposats, i que els que ho vulguin, portin a amics i familiars a veure’ls o bé poden marxar amb els nens que els hagin fet i algun altre llibre dels que tenen els animals com a protagonistes.

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Grup de participants a la Jornada en blanc i negre.

  1es Jornades de Laboratoris de Lectura (07/2012)

  03 . 01 . 2013
  El mes de juliol de 2012 es van celebrar de manera gairebé clandestina les primeres Jornades de Laboratoris de Lectura; va ser a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers (BRU). Des de la BRU, amb Anna Mas i Glòria Gorchs al capdavant, feia temps que s’oferia un model d’activitats que uneix foment de la lectura […]
 • Laboratoris

  El Departament d’Insectes

  17 . 04 . 2014
  L’Odaer treballa al Departament d’insectes d’Allà on es dissenyen totes les coses. Fa un temps, van castigar-lo en aquest lloc fosc i trist. Aquí sembla impossible crear animals bonics. Totes les creacions del Departament són éssers petits, peluts, verinosos i llefiscosos. Aquest laboratori va ser ideat amb el nom “El taller de papallones”, pel Laboratori […]
 • Laboratoris

  Explorant la selva d’Eric Carle

  10 . 09 . 2013
  Una nit, sobre una fulla il·luminada per la lluna, un ou petit s’esberla…, una mica més enllà una aranya teixeix. Se senten els grills, les marietes dormen, els camaleons guaiten la nit i el cavall blau renilla inquiet a l’estable. La Mònica no pot dormir, tampoc la guineu vermella, ni el petit ós, ni l’esquirol, […]

Deixa-hi el teu comentari