Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques

L’hivern dels Mumin

Descarrega la fitxa completa

Fa 100 anys naixia Tove Jansson (Hèlsinki 1914- 2001), autora i creadora dels Mumin.

El petit trol de la família Mumin, cansat de tant hivern, ens convida a conèixer la seva vall i tots aquells que hi viuen.

Marxem cap a Finlàndia!

(Laboratori dissenyat en motiu del centenari de l’autora Tove Janson.  a partir de totes les idees compartides amb un grup de biblioteques.)

INTRODUCCIÓ:

Explicarem que avui ens endinsarem en l’univers que creat per l’autora Finlandesa Tove Jansson, que aquest 2014 fa ni més ni menys que 100 anys.

En un gran mapa del món els assenyalarem Finlàndia, Helsinki i finalment els ensenyarem la caseta del golf on va viure quan era petita. Explicarem breument com va ser la seva infància i els estudis que va realitzar de més gran a París i Estocolm.

Presentarem la seva obra i concretament la vall de la família Mumin, on ens desplaçarem tot seguit per poder-los conèixer millor.

Perquè ningú no es perdi pel camí, els ensenyarem un mapa de la Vall i repassarem una mica tots els racons que amaga fins a descobrir la casa on viuen els Mumin, el nostre proper destí.

A continuació el grup es desplaçarà a la sala d’investigació. Els infants arribaran fins a la porta d’aquest espai agafats de la mà dels adults que els acompanyen, seguint el conductor/a de l’activitat.

Abans d’obrir la porta explicarem que som a punt d’entrar a casa dels Mumin, que estan hivernant mentre no torna el bon temps. Crearem certa expectativa sobre allò que ens espera a l’altra banda i entrarem en silenci per no despertar-los.

LA DESCOBERTA DE LA VALL

La sala estarà força fosca. Hi trobarem els personatges principals de les obres dels Mumin reproduïts en cartó tapats en mantes. Tots menys el petit trol Mumin que està de peu amb un fanalet al costat.

Se sent soroll de vent i a la pantalla de projecció es veu una finestra a través de la qual es veu nevar.

A les parets hi ha reproduccions d’alguns elements de la casa que apareixen il·lustrats en algun dels llibres.

El petit trol Mumin és l’únic que està despert i ens espera per presentar-nos a alguns dels personatges més emblemàtics de la vall.

Primer però el presentem nosaltres a ell: capritxós com qualsevol adolescent, però de bon caràcter, incapaç de dir “No!”. Tranquil i prou curiós per deixar-se arrossegar darrere de qualsevol misteri o aventura.

I després i deixem que ens vagi presentant a la resta de personatges que hivernen en aquesta estació fosca i freda de Finlàndia:

Mare Mumin, intel·ligent i noble, sense manar, sempre acaba imposant el seu bon criteri. És la figura maternal de tota la vall, disposada a ajudar a tothom.

Pare Mumin, amb el seu barret de copa, pendent sempre de la seva família, però amb aquell neguit que tenen les persones somiadores que imaginen una vida més emocionant i plena d’aventures. Enginyer i arquitecte autodidacte busca inspiració per escriure les seves memòries.

La Senyoreta Snork (o Esnorqueta), l’amiga íntima o xicota d’en Mumin, la trol més romàntica dels boscos escandinaus. Presumida i encantadora, la coneixereu pel seu serrell ros i un braçalet al turmell.

El seu germà Snork, amb unes ulleres de pasta vermelles, té grans dots per a tot allò relacionat amb la ciència.

La petita My i la seva germana Mymble (o Mymlan), una tan petitona i malcarada i l’altra tan responsable. Es reconeixen pel seu monyo vermell. La petita My no té pèls a la llengua, sempre diu el que pensa i va a la seva. Té una visió de la vida molt pràctica.

Snufkin (el follet del barret), el millor amic d’en Mumin. Vestit sempre de verd, viu en una tenda a la Vall dels Mumin, però quan arriba l’hivern marxa cap al sud buscant climes més càlids. Seriós i solitari, li encanta ser independent, la tranquil·litat i voltar pel món.

Sniff, una mena de cangur, amic d’en Mumin, infantil i covard. Al contrari de l’Snufkin, sempre que pot intenta guanyar quelcom o treure algun benefici.

Stinky, una bola negra peluda, una espècie d’eriçó, lladre de professió, que sempre està temptant al mal. Viu al bosc i té el seu propi codi de conducta. Normalment genera problemes, encara que per sort, no sempre se’n surt victoriós.

L’HORA DE LES HISTÒRIES

Un cop presentats els personatges donarem l’opció de conèixer-los millor.

Primer els passarem els 10 primers minuts de la pel·lícula danesa: https://www.youtube.com/watch?v=STFm6c7D5lE

Acabat aquest temps els convidarem a continuar la història per saber com acaba a través del còmic de Coco Books “La vall dels Mumin es transforma en una selva”.

Al costat del llit de cada personatge hi haurà una tauleta de nit amb una lampareta i una pila de llibrets, que haurem fet amb algun fragment o tira còmica on hi aparegui aquell personatge.

Els infants podran triar ara un personatge per conèixer millor a través d’aquests llibrets.

UNA BOLETA DE NEU COM A RECORD

Passada l’estona de lectura el Mumin els convidarà a preparar-se un record de la seva estada a la vall. Com que tots els pots de confitura del rebost dels Mumin han quedat buits al final de l’hivern, els proposarem convertir-los en una bola de neu, amb el seu personatge preferit.

Per construir el personatge farem servir plastilina, després l’encolaran a la tapa i finalment el bernissarem. En acabat, omplirem el pot de vidre amb una culleradeta de purpurina, aigua i glicerira. Posaran el tap amb el personatge i tancaran ben fort el pot (això millor fer-ho al lavabo per si vessa el pot al tancar-lo.

Per acabar, podran triar una frase o desig de totes les que haurem seleccionat de les històries dels Mumin per enganxar a fora.

Al marxar convidarem els infants a escollir alguns dels llibres dels Mumin per agafar en préstec i a aquells que ho vulguin els farem una foto amb la seva creació, el llibre escollit i el personatge sobre el qual han treballat.

Deixa-hi el teu comentari