Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques

Tot allò que no em voldria perdre aquest juliol

Ha arribat l’estiu i l’agenda de la LIJ treu fum! Sé que per a molts aquest comença a ser el temps de tancar-la, però hi ha algunes cites que conviden a retardar una mica el gest. Ja aviso que he hagut d’acceptar que no podré fer tot el que hi ha a la llista però hi ha algunes cosetes que segur que no em perdré.

Del 30 de juny al 3 de juliol:

 • La literatura clàssica i popular en la creació del món interior de l’infant:
Cor gegant de la biblioteca

Aquest és títol que dóna nom a la 8a edició de l’Escola d’Estiu de la Biblioteca Infantil Can Butjosa de Parets del Vallès.

El programa proposa una aproximació als contes clàssics des de diversos angles: la seva morfologia, les adaptacions, la il·lustració, els arquetips, els personatges, les versions modernes i els joves i la literatura clàssica. Ahores d’ara les places ja estan exhaurides, però us en prometo una crònica.

Del 30 de juny a l’11 de juliol:

 • IlustraTour:

Constel·lació d'il·lustradors Això ja tinc clar que m’ho perdré segur. La magnitud del desastre augmenta quan repasso el programa de les jornades, les propostes de tallers i els il·lustradors convidats. Algun any hi aniré i dibuixaré sense complexes al costat dels més grans. Bé, sense complexos,…potser no. Tota la informació aquí: http://www.ilustratour.es/ 4 i 5 de juliol:

 • III Jornades de Laboratoris de Lectura:

Una nena avança gràcies a un camí de llibres Aquesta és, sense dubtar-ho, la cita que em fa més il·lusió de totes! Tres anys després d’aquella jornada, gairebé clandestina, a la Biblioteca Roca Umbert, la casa mare d’aquest format d’activitat de formació literària, creativitat i promoció de la lectura ens ha preparat 5 camins per explorar l’esperit crític, la sensibilitat poètica, l’enginy, l’educació visual i el gust per la descoberta. I no parlem dels convidats, perquè crec que podria anar-me’n a la fi del món amb qualsevol d’ells: Vicente Ferrer de MediaVaca, Adriana Squilloni d’A Buen Paso, Marta Ardite d’Ilustrarium i Juanjo Oller de Milimbo. Tampoc no hi queden places, a aquestes altures, però no us hi amoïneu. Podreu seguir les jornades en directe per streaming i a Twitter mitjançant el hastag #brulab. A més a més, entre d’altres coses, l’organització sempre en fa una crònica magnífica que penja a posteriori al seu web amb tots els materials de les sessions. Tota la informació aquí. Materials de les edicions del 2013 i del 2012.

 • Escola d’Estiu de Rosa Sensat:

Imatge promocional de l'Escola d'Estiu Aquest espai de formació clàssic celebra la 49a edició. De totes les propostes m’hauria agradat apuntar-me a algun dels cursos que hi ha sobre la documentació com a via per a l’anàlisi i la millora de la feina que fem amb els infants. També hi havia propostes que em temptaven, com la passejada que proposa l’Amàlia Ramoneda sobre literatura infantil o juvenil,  la formació coordinada per la Mariona Trabal sobre biblioteca escolar o els cursos d’Assumpció Lisson o Miquel Desclot. Quedaran pendents. A més a més, també se celebrarà la V Escola d’Estiu de Literatura Infantil i Juvenil: La Màgia de la Paraula i l’Escola d’Estiu de Blanquerna.

I si pogués ser nena? Demanaria que m’apuntessin a qualsevol d’aquestes propostes:

 • Xup-Xup creatiu: el Festival Flic Barcelona Estiu proposa “2 setmanes creatives per a nois i noies de 7 a 12 anys. Al llarg d’una setmana els participants podran gaudir del treball creatiu a partir de la literatura de la mà de Roser Ros i amb la participació cada dia d’un artista diferent procedent de diversos arts: Inge Nouws, Julia Pelletier, Mercè Galí, El bombeto, Akewuele i Tantàgora.”
 • II Campamentos de lectura: la Casa del Lector de la Fundación Germán Sánchez Ruipérez ofereix per segona vegada un programa d’activitats culturals diverses per experimentar amb la lectura entesa en un sentit ampli. D’entre totes les activitats em moriria de ganes d’assistir a un dels tallers de Chiquitectos. Podeu consultar més informació aquí.
 • Tallers d’Estiu de Casa Anita: les dues primeres setmanes de juliol aquesta llibreria del cor de Gràcia especialitzada en literatura infantil i juvenil i centre de referència per a molts professionals organitza dos tallers. El “Taller de creació artística lliure” està coordinat per la Mercè Galí i s’adreça a infants de 5 a 12 anys. El “Taller d’iniciació a l’escriptura narrativa, direcció teatral i interpretació” està pensat per a nens i nenes de 7 a 12 anys i és coordinat per Sandra Gómez Rey. Per reservar plaça cal trucar a la llibreria tel. 932376002. Tota la informació aquí.
 • Vacadabras: “Les Vacadabres estan ideades per treure profit a les vacances, esvalotar la creativitat, experimentar amb diferents materials, agitar les neurones, integrar els dos hemisferis cerebrals, desenvolupar activitats artístiques & socials, i realitzar projectes increïbles per portar-los a casa i continuar jugant amb ells.” Així presenta la llibreria infantil de Barcelona Abracadabra les seves propostes. Tots els tallers estaran coordinats per Daniela Violi. Més informació aquí.

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Portada del fulletó de les Jornades.

  2es Jornades de Laboratoris de Lectura (07/2013)

  03 . 01 . 2013
  Feia només un any que s’havia celebrat la primera edició d’aquestes Jornades de Laboratoris de Lectura, dutes a terme gairebé de manera clandestina. En aquesta ocasió, però, la Jornada va prendre volada en obrir-se a més públic i incorporant al programa convidats de prestigi. Les accions i l’ànima de Glòria Gorchs, present en totes les […]
 • Cursos i xerrades

  Mirar entre imatges per llegir entre línies [Curs]

  13 . 06 . 2014
  Com podem llegir les imatges, entre imatges i el darrere de cada imatge? Com pot una il·lustració anar més enllà de l’ornament i convertir-se en un llenguatge narratiu? Què hi ha darrere d’un traç, uns colors, una composició, uns punts de vista…? Al llarg de 16 h, aquest curs proposa descobrir algunes claus per a […]

Deixa-hi el teu comentari