Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Mapa conceptual.

Fent projecte, al Col·legi Sant Miquel (2012-13)

És necessària una biblioteca escolar al segle XXI? Com podria ser? Per on comencem? A qui i què necessitem? Qui ens pot orientar i on podem trobar informació d’utilitat? Què és el més important?

Des del Col·legi Sant Miquel de Barcelona tenien clar que volien impulsar la seva biblioteca escolar, però inicialment hi havia molts dubtes, com és natural.

Vaig fer-los una primera visita a finals del primer trimestre del curs 2012-13. Cristóbal Moyano va ensenyar-me l’espai que ocupa la biblioteca i va traslladar-me algunes de les seves inquietuds: com esporgar, quin programari utilitzar per a la catalogació, com redistribuir l’espai, etc.

Vaig assessorar-lo en alguns temes que m’havia plantejat i li vaig fer les propostes següents:

 • Muntar una comissió de biblioteca, on hi haguessin representants de tots els nivells educatius i de l’equip directiu.
 • Programar tres sessions de treball amb aquesta comissió i elaborar un projecte de biblioteca que donés sentit i potencial a la resolució individual dels diversos problemes que m’havia plantejat.

Cal tenir en compte que l’impuls d’una biblioteca escolar després d’anys funcionant com a simple espai d’estudi, suposa iniciar processos de treball complexos i que demanaran implicació, temps i alguns recursos. Per tant, “perdre” un temps inicial per reflexionar sobre els objectius estratègics, per formar-se i informar-se i planificar el que cal fer és important per obtenir un resultat satisfactori.

Amb aquesta idea, durant el tercer trimestre del curs vam fer tres reunions amb la nova comissió de biblioteca del centre per:

 • Reflexionar sobre el concepte de biblioteca escolar i vam acordar-ne una definició pròpia.
 • Descobrir algunes eines i manuals d’interès.
 • Establir els objectius estratègics per als tres propers anys en relació amb els tres àmbits següents: espai i organització, fons i dinamització i integració curricular.
 • Discutir algunes pautes o consells per a cadascun dels àmbits de treball acordats i concretament per a la tasca d’esporga, una de les primeres per executar.

A banda vam pactar amb l’equip directiu la destinació d’unes 20 hores de feina setmanals a la biblioteca, que, en aquest cas i de moment, es cobriran entre alguns membres de l’equip docent.

De cara al curs 2013-14 els membres de la comissió se centraran en l’execució dels objectius definits.

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Àrea de ficció de la biblioteca de l'Escola Mediterrània

  Assessorament a les biblioteques escolars de Sant Adrià de Besòs (Curs 2007-2008)

  02 . 01 . 2013
  Durant el curs 2007-08, des del CRP i la Regidoria d’Educació del municipi em van encarregar l’assessorament de les escoles Mediterrània i Catalunya perquè poguessin impulsar amb força els projectes de biblioteca escolar respectius. Van ser moltes les hores dedicades a l’esporga, a la reorganització dels materials, al disseny de l’espai, a l’etiquetatge…, però sobretot […]
 • Projectes realitzats

  Logotip del projecte Bdpuntedu

  Bdpuntedu (10/2011-06/2013)

  02 . 01 . 2013
  El Bdpuntedu és un projecte d’impuls de les biblioteques escolars a través de la intervenció esporàdica d’un bibliotecari professional. El projecte va ser impulsat pel Departament d’Ensenyament el curs 2010-11 i va tenir dues edicions, que es van allargar fins al juny del 2013 i que va gestionar el COBDC. Durant la segona edició, vaig tenir […]
 • Projectes realitzats

  Portada de l'eina: Bibliotecas escolares ¿entre interrogantes?

  Bibliotecas escolares, ¿entre interrogantes? (04/2012)

  02 . 01 . 2013
  Les autores d’aquesta eina magnífica d’autoavaluació per a biblioteques escolars (Inés Miret, Mònica Baró, Teresa Mañà i Imma Vellosillo) van demanar-me de preparar una formació sobre l’eina per a les biblioteques escolars d’Extremadura. Des del programa de biblioteques escolars extremeny  s’havien assabentat de l’existència de l’eina en unes jornades i s’havien decidit a formar els […]

Deixa-hi el teu comentari