Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Un peluix de l'elefant Elmer amb el seu llibre al darrera.

El món dels Tovets (2005-2008)

Jo havia començat a estudiar biblioteconomia quan la meva mare, mestra, em va preguntar si volia acompanyar-la a la biblioteca a una sessió de contes amb la seva classe . M’hi vaig apuntar sense pensar-m’ho gaire i sense saber fins a quin punt aquella decisió havia de marcar la meva trajectòria professional.

Vaig assistir a una de les sessions de contes del projecte Anem una estona amb els Tovets . Aquesta activitat concebuda per Tantàgora i concretament per la pedagoga i narradora Roser Ros, convida els infants de 2 a 6 anys a conèixer els Tovets i les seves històries.

En cada sessió s’expliquen tres contes amb la presència del llibre i del Tovet (personatge del llibre transformat en nino de roba o peluix) i es deixa una estona per a la lectura compartida.

No recordo els llibres que la Roser va explicar aquell matí a la Biblioteca de Can Fabra, però sí que em va entusiasmar la idea de poder fer, algun dia, el mateix.

Recordo bé que en acabar la sessió la mare va presentar-nos i jo vaig preguntar-li què podia fer per aprendre’n. El dilluns de la setmana següent era a la seu de Tantàgora.

Durant els tres anys que vaig ser en aquest projecte com a narradora vaig tenir grans mestres molt a prop meu: la Roser, Ada Cusidó, Patrícia McGill, Martina Escoda, Anna Gabernet i després Mariona Trenchs. Vaig aprendre a llegir els àlbums il·lustrats i vaig descobrir-hi els autors més importants, vaig ser membre activa de la “tertúlia de rates” i vaig trobar allò que realment m’apassionava i que de cop donava sentit a la tria dels estudis de Biblioteconomia.

No sé quantes sessions devia arribar a fer en el marc d’aquest projecte, però sé que aquí vaig adquirir els coneixements fonamentals de tot el que he fet després. Gràcies a tots aquells que vàreu confiar en mi i que em vàreu permetre aprendre tant!

 

Veure altres entrades relacionades

 • Projectes realitzats

  Un plat blanc i uns coberts de fusta reposen sobre unes estovalles de lletres

  Un plat pla ple de poesia està (2006-2007)

  02 . 01 . 2013
  El món de la narració va ser un regne fabulós on vaig viure durant un temps. Paral·lelament, però, Tantàgora em va proposar visitar el món del teatre de petit format amb l’espectacle Un plat pla ple de poesia està. Fins llavors l’havien estat duent pel món Jordi Palet i Ada Cusidó. Els qui els coneixen […]
 • Projectes realitzats

  Un grup d'infants i adults escolten a la Creativitatta abans d'entrar a la sala dels Laboratoris de lectura.

  Els Laboratoris de lectura de la Creativitatta (2012-)

  02 . 01 . 2013
  He estat temps treballant de narradora i de bibliotecària alhora. En tot moment, però, sentia que faltava  alguna proposta complementària que, mantenint la narració en el seu si, fos capaç d’aconseguir més activitat després de l’activitat, implicar i formar les famílies, crear una relació de confiança entre la biblioteca i els usuaris, etc. A banda […]
 • Projectes realitzats

  Lletres vermelles amb potes, sobre fons taronja

  Nascuts per Llegir (08/2008-05/2011)

  02 . 01 . 2013
  Nascuts per Llegir (NPL) és un programa que promou el gust per la lectura entre els infants de 0 a 3 anys, tot creant experiències emotives i positives vinculades al llibre i convertint-lo en una eina de comunicació entre pares i fills. Per aconseguir-ho, hi implica les famílies, els bibliotecaris i els professionals de la salut […]

Deixa-hi el teu comentari