Marta Roig
Lectura, infància i biblioteques
Indicador de fusta que assenyala la direcció del camí del bosc i del camí rectis

Disseny d’accions per a la 1a Jornada de Biblioteca i Comunitat Educativa: Entorn i Lectura de Cornellà de Llobregat (09/2013)

Què ha de regir la relació entre la biblioteca i l’escola? Com poden treballar conjuntament? Amb la voluntat d’alimentar la reflexió al voltant d’aquestes i altres qüestions, aquesta Jornada va tenir lloc el 5 de setembre de 2013 a la Biblioteca Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.

El programa que van treballar Nati Calvo (directora de la biblioteca), Meritxell Romances (assessora de les biblioteques escolars de Cornellà) i Elvira Safont (tècnica del Servei Educatiu del Baix Llobregat V) tenia un contingut divers, amb un bon equilibri entre experiències i ponències. La sala de la biblioteca va quedar petita i els inscrits en llista d’espera van ser molts.

L’encàrrec que vaig rebre va ser un regal. Havia d’imaginar petites accions i intervencions en l’espai que ajudessin a convertir la Jornada en una experiència completa i que alhora poguessin servir d’inspiració als assistents.

En el moment de posar-m’hi a treballar estava llegint Educar en el asombro, un llibre magnífic de Catherine L’Ecuyer i alguns articles sobre el mateix tema.

Totes aquestes lectures m’havien impactat i vaig decidir treballar en petites accions vinculades a la importància d’aquesta capacitat d’observar i meravellar-nos, de sorprendre’ns, restar expectants i qüestionar-nos el perquè d’allò que ens envolta.

Estic convençuda que la lectura és una activitat que contribueix a mantenir activa aquesta condició inherent a tots els infants i vaig trobar tres personatges literaris que em van ajudar a concretar les idees.

D’una banda, la Caputxeta, que escull el camí del bosc (el llarg) per collir flors i escoltar els ocells. Com a homenatge, els assistents van trobar només entrar un indicador que els feia escollir entre dos camins per arribar a la sala de la Jornada: el camí recte i el camí del bosc. El segon era molt més llarg, però tenia regals i petites recompenses pel camí.

L’Alícia de Lewis Carroll va ser la inspiradora de la segona intervenció en l’espai. Era senzilla. En la “pausa i cafè”, uns rètols convidaven els assistents a beure, menjar i mirar una selecció de llibres elaborada per la biblioteca.

El tercer personatge a qui vaig voler homenatjar va ser en Frederick de Leo Lionni. El ratolí que opta per la contemplació com a via de treball mentre tots els seus companys recullen aliments per l’hivern establia un paral·lelisme amb tots els assistents, que just a l’inici de curs decidien assistir a una Jornada com aquella en comptes de quedar-se treballant al seu lloc de feina.

Així doncs, les accions que es van proposar als assistents tenien a veure amb la seva història. La primera va ser simplement escoltar fragments de llibres, seleccionats per la biblioteca, amb llum tènue i posant tota l’atenció en el sentit de l’oïda. La segona acció consistia a contemplar un vídeo poètic i sorprenent.

L’última contribució va consistir en la moderació d’una taula rodona, en què es van exposar quatre experiències magnífiques. Les dues primeres eren de fora de Cornellà: la formació de lectors duta a terme per Lara Reyes en una escola de Terrassa i el model de relació amb els centres educatius desenvolupat des de la Biblioteca de la Barceloneta. Les dues darreres eren pràctiques concretes vinculades a la lectura i l’expressió oral desenvolupades a l’Institut M. Aurèlia Campmany i a l’Escola Martinet.

Podeu consultar tots els materials de la Jornada i més informació a: https://sites.google.com/a/xtec.cat/jornada-biblioteca-sant-ildefons-2013/

Deixa-hi el teu comentari